TEXTIELDRUK

TEXTIELDRUK

Zeefdruk is nog steeds de meest gebruikte techniek voor het bedrukken van textiel.

Door middel van een rakel wordt inkt door een zeefraam heen (waarin de afbeelding is uitgespaard) op het textiel gedrukt. Voor zeefdruk is het daarom nodig eerst een zeefraam van de afbeelding te maken. Dit gebeurd of met behulp van een film en een belichter, of direct vanuit de computer (Computer to screen methode). Hiermee wordt via een bepaald procédé een screen (of zeef) gemaakt, waarna deze moet worden ingesteld op de drukpers. Elke kleur heeft zijn eigen zeefraam nodig. Deze werkzaamheden worden samengevat onder de noemer prepress.

Van een bedrukking wordt evt. eerst een voorbeeld als .pdf bestand gemaakt ter goedkeuring (dit is een digitale voorstelling). Na goedkeuring wordt overgegaan tot de productie, waarbij elke bedrukking met de grootste zorg wordt uitgevoerd.

Er zijn natuurlijk vele stofsoorten, met elk hun eigen specifieke manier van bedrukken. Ook zijn er verschillende inktsoorten met hun eigen specifieke kenmerken. Voorbeelden zijn o.a. plastisol-inkten, elastische inkten, UV-inkten en 2 componenten-inkten. Wij zorgen er natuurlijk voor dat de juiste methodes op de juiste producten worden toegepast.