Tampondruk

Tampondruk is net als offsetdruk een indirecte vorm van drukken. In een vlakke polymeerplaat (cliché) worden beeltenissen gemaakt met behulp van een film en een belichtingsapparaat. Na droging en uitharding van de kunststof laag op het cliche gaat de clicheplaat de inktbak in en de gemaakte verdiepingen worden gevuld met inkt, met behulp van een tampon (siliconen rubber en inkt afstotend) word deze inkt opgenomen. Hierbij wordt de inkt door de tampon overgebracht op het te bedrukken object.

Doordat siliconen elastisch zijn, kunnen deze zich aanpassen aan veel te bedrukken objecten en tegelijk daarmee vervormen. Hierdoor wordt het mogelijk ook een oneffen oppervlak te bedrukken. Er kan ook worden gekozen welke hardheid, vorm en grootte de tampon krijgt. Dit heeft een directe relatie met het te bedrukken oppervlak.

De dikte van de inkt in het cliche is ongeveer 4 micron (micrometer). De dikte van de over te dragen inktlaag is afhankelijk van het type inkt, stroperigheid, de etsdiepte van het cliché en de omgevingstemperatuur. Over het algemeen is tampondruk de beste drukmethode voor objecten met oneffenheden (rond/hol/bol enzovoort), maar ook vlakkere ondergronden kunnen worden voorzien van een perfecte druk. Voorbeelden waarbij tampondruk gebruikt kan worden zijn een mok, pennen, rekenmachines, usb sticks, bekerwaaiers, drankendragers enzovoort.

Tampondruk
machine

Tampondruk
machine

Tampondruk
machine

Drukvormen
tampondruk

HTDbranding.nl .....Verbijzondering, veredeling van relatiegeschenken .
tampondruk, foliedruk, blinddruk, zeefdruk, textieldruk, transfers, transfers zetten.

© HDTbranding.nl 2020

Delen